14 mars, 2015

Stilpolisen rycker ut 10:
Hög tid att kriminalisera businesspiskan?

Min kära hustru Christina har förbjudit mig att i fortsättningen dryfta vår vän Zlatan ”Tofsvippan” Ibrahimovic. Hon har rätt, som alltid, givetvis, det blir förbannat tjatigt. Nu får jag fan låta fanskapet vila i frid. Innan jag släpper ämnet känner jag dock att jag måste fortsätta på den inslagna banan med att slå in öppna dörrar genom att än en gång för alla måste avhandla ämne hårpiska och/eller tofs.Hur kunde det som på 1700-talet var så cool och rätt nu här i 2010-taler bli så djupt felaktigt och komprometterande, ja kriminellt? Nu vill jag ändå inte olagligförklara denna företeelse per se, nej nej, alls icke. Några finns faktiskt där ute som landar detta svåra ekipaget, som exempelvis min gamle vän Roffe Sköldebrandt, reklamlegenden. Däremot måste vi, hur milda och förlåtande vi än må vara, med omedelbar verkan straffbelägga kombinationen kostym och särskilt slips samt hårpiska, tofs, örhänge med mera. Varken glasögon eller de manliga attributen slips och kostym existerade på 1700-talet då det manliga modet var härligt feminint och långt hår samt både tofs och fläta passade väl in i helheten. I vår samtida modebild får dessa storheter på inga villkor kombineras. Det här med ”Funky Business” slänger vi en gång för alla i soptunnan där skiten kan ligga och stinka bäst den vill. Det fungerar helt enkelt inte att stänga in sig i det etablerade samhällets uniform inklusive dess lilla bisarra lilla strypsnara slipsen och foga sig efter alla dess konventioner och regleringar — samtidigt som man med små diskrteta markörer till omvärlden signalerar att där inne under den skötsamma ytan faktiskt något lever något av rock’n’rollen och och hippieblodet kvar. Faktiskt fungerar över huvud taget inte kombinationen långt hår och slips.

Nu har också Christina givit sig in i min ensamma kamp för ett rudimentärt mått av stil och ett minimum av estetiskt anständighet. Hon slår in en vidöppen svängdörr genom att påpeka detta med Happy Socks. När man väntar på flighten mot Stockholm känner man på långt håll igen de svenska businessgubbarna på de fasansfulla små barnsockorna nedstoppande i et par oputsade Ecco-liknande skor, för säkerhets skull med en glipa hårig vinterblek hud grinande mellan brokigheten och den ostrukna Dressmanbyxan. Inte kan man väl göra affärer med fransmän eller italienare riggad på detta vis..? Inte äger väl någon av er ett par sådana styggelser, detta stilmässiga kainsmärke, och skulle ens komma på tanken med slip/kostym? I så fall måste ni om ni vill klara er utan reprimand nu omedelbart gå ut i vårsolen och bränna dessa rituellt, i allmänhetens åsyn. Grundarna av detta företag borde sitta livet ut på tukthus. Ja, detta med svenska män och deras strumpbärande är ett kapitel för sig till vilket vi kan få skäl förbannat goda skäl att återkomma.

Ånej, kom inte här och försök med oss! Var nu en man och fatta en gång för alla ett beslut: är du business eller är du du funky?