2 juli, 2015

Stilpolisen rycker ut 24:
Rött kort till ”Schlongen”! Dina Happy Socks måste tyvärr brännas rituellt

Nya Moderaternas gamle chefsideolog, spin doctor och Percy Nilegård-irl-inkarnation Per ”Schlongen” Schlingman har på senare år dragit på sig ett kläd- eller skall vi kalla det modeintresse, om den saken kan inga tvivel råda. Han verkar tycka det är kul helt enkelt det här med att klä sig ett litet snäpp utöver den vanliga politiska Dressman-riggen. Eller har han en fräsig flickvän som springer runt i galleriorna och shoppar skjortor och strumpor till sin Per?

Det må vara hur det vill med den saken. Ofta får Schlingman snudd på till det med sina styles. Vid första anblicken kunde man tro att han slinker. Först när man kollar litet närmare upptäcker man de små detaljerna som klickar, skaver och spricker

Häromkvällen gjorde sig dock ”Schlongen” skyldig till en flagrant stilmässig felony då han tillsammans med andra ”sommarlediga” politiker och tyckare uppträdde i en debatt i det fria från detta förbannade Almedalen (var har jag nu min flodhästpiska..?…kunde ha svurit på att den låg här någonstans…). Ett av flera samtalsämnen var krisen i Grekland. Här sportade Per ett par brett grårandiga Happy Socks (måste det väl vara..?) som jag misstänker var tänkta att på något sätt matcha hans likaledes sportigt randiga kavaj från finavdelningen på MQ men som sände honom ohjälpligt vilse i ett stylingens förbjudna Pippi Långstrumpland. Hans randiga 46:or var sedan nedsänkta i något som såg ut som den typens fjärde generationens Vans-kopior som har blivit ack så vanliga bland representanter för etablissemanget som är ute efter att ge ett ”modernare” och ”ungdomligare” intryck — ni vet, hela denna sneakers till suit-grejen som ju har blivit minst sagt populär.

Nej Per, nej nej, det är uppenbart att även om ditt modeintresse har utvecklats så finns där fortfarande en del att jobba med. Happy Socks till att börja med glömmer vi en gång för alla och evigt — slänger i soptunnan, raderar från hårddisken och bränner på bakgården under böner om bot och bättring tillsammans med allt annat som har med ”Funky business” att skaffa.

Svenska män och deras strumpor är för övrigt tamigfaen snudd på ämne för en episk roman i den gamla tragiska ryska skolan. När man har varit ute på en längre resa så vet man alltid när man närmar sig fäderneslandet bara genom att betrakta medresenärernas sko- och strumpkultur. Finns det något annat land i världen där man kan se högt uppsatta affärsmän — sådana som på Arlanda med säkerhet kliver in i en Audi för 600 000 — sitta vid gaten och knappa på sina smartphones med fötterna klädda i oputsade, slitna hybrider av Echo och loafers och till detta en par sockor som inte räcker högre än till fotknölen och som ser ut att vara inköpta på babyavdelningen och sedan bjuder på den klassiska glipan på en decimeter hårig vinterblek manshud innan Dressmanbyxbenet tar vid, en form av cleavege vi gärna avstår..? Jag bara undrar…ser de ut så ens i länder son Island, Finland, Lettland eller Kazakstan..?