1 juni, 2016

Sveriges framstjärt Göteborg — denna osläckta sjukdomshärd…

Göteborgs starke man Göran Johansson, salig i åminne, avtäcks som "ryttarstaty" — på Liseberg, var annars..? Fotografi Erik Sollenberg

Först kom nyheten om Stampen, skandalaffären med min gamle svurne fiende Peter Hjörne i full färd med att en gång för alla förgöra de rester som återstår vårt västsvenska medielandskap. Som om detta inte vore nog skickade mig idag min käre svåger Erik, utlokaliserad till rikets andra stad sedan väl mer än femton år tillbaka, denna hjärtskärande bild av avtäckningen av den nya ”ryttarstatyn” över Lella Londons gamle starke man Göran Johansson, en annan av mig genom åren flera gånger omskriven gestalt som knappast hyste några ömmare känslor för Eder Ödmjuke, allas vår Stilpolis.

Ja herre du min skapare, Gud, Fru Gud och lillpojken Jesus — hela sjukdomsbilden med Göteborg kvarstår med all önskvärd tydlighet och har snarare blivit mer malign med åren. Jag ber med anledning av detta att få påminna om mitt nu tjugo år gamla, vida beryktade nidporträtt av Göteborg från Dagens Nyheter 1996, nu tillgängligt som e-bok.

Läs inledningen till min Göteborgstext här och ladda sedan ned texten för läsning under nationaldagshelgen. Hell yeah! Dags att åter hissa S:t Eriks-fanan och fatta flodhästpiskan! Let us rumble!

”Mitt humör blev sämre när jag läste en stor artikel i DN om Claes Britton där Brittons vän Mauro Scocco uttalade sig om att Britton avskyr Göteborg lika mycket som han älskar basket. Jag drog mig till minnes en sällsynt infam och illvillig artikel av Claes Britton om Göteborg för många år sedan.”

-Peter Hjörne

Ny bild av hemstaden Göteborg exklusivt för En svensk gonzo av min gamle vän Dan Perrin, den store konstnären