20 februari, 2016

Skall vi döpa om Kungsträdgården till iPark eller MacPark?

Viktor Barth-Krons vassa artikel i DN Sthlm idag med ännu en hänvisning till min "bredsida" om Kungsträdgården från i försomras som den kallats.

I dagens Dagens Nyheter Sthlm (20 februari) hänvisar tidningen på nytt till min debattartikel på samma plats om Kungsträdgården från 12 juni förra året, denna gång Viktor Barth-Kron i en mycket vass artikel. Redan tidigare på morgonen hade jag fått bilden på skissen för Apples flaggskeppsbutik skickad till mig och chockerats — en reaktion som det skall mycket till för att väcka hos mig.

Jag var från början inte negativ till tanken på en Apple-butik här och inte heller förvånad då jag vetat att de länge letat efter det rätta läget. Jag såg framför mig en mindre glaspaviljong i ena änden av entrén till parken i kombination med någon konstnärligt gestaltad parkentré av det slag som jag föreslog i min text men vad i helvete..? Denna byggnad är betydligt, för att inte säga brutalt mycket större än den nuvarande TGIF-baracken och även mer centralt placerad. Den blockerar fullständigt entrén till parken. Som Viktor Barth-Kron träffande skriver så blir Apples butik med denna ”lösning” slottet som kommer att äga Kungsträdgården, en park som vi då lika gärna kan döpa om till iPark eller MacPark.

Har våra politiker alldeles förlorat förståndet nu en gång för alla..? På den här platsen finns inte ens något annat bygglov än ett provisoriskt sådant som har förlängts om och om igen i sextio års tid för den nuvarande baracken. Anledningen är förstås att detta från början är tänkt som en parkentré, med utsikt över Strömmen, Kungliga slottet och Söders höjder. Ämnar man nu bevilja ett permanent bygglov här och för alltid stänga parken med den mest kommersiella tänkbara verksamhet..? Jesus Kristus…vilka djävla idioter…man vill gråta…eller fatta efter flodhästpiskan…blotta tanken att på detta sätt stänga av exempelvis Jardin des Tuileries, Place de Vosges eller för den delen Central Park är ju som alla inser fullkomligt orimlig men här i Stockholm verkar allt vara möjligt.

Läs min artikel om Kungsträdgården här!