19 maj, 2015

Stilpolisen rycker ut 19:
Kan ingen befria stackars gamla Kungsträdgården..?

Varje gång jag har besökt Paris och stadsparker och -platser som Jardain des Tuileries och Place des Vosges så blir jag lika nedstämd och beklämd då jag kommer hem och tvingas gå igenom vårt eget Kungsträdgården, det närmaste vi i hela vårt gamla nordliga hemland borde komma ett ”stadrum” av sådan dignitet. Det är ju bara att smaka på namnet — Kungens trädgård. Där det i Paris och andra kontinetala städer med självklarhet är välansade häckar, nykrattade grusgångar och blommande rabatter, där bjuder Kungsträdgården på asfalt och mer asfalt, tryckimpregnerat virke, aluminiumställningar, provisoriska skjul, sopstationer, skräpiga baksidor till stängda scener och olika taskiga restauranger och så denna förskräckliga billigt byggda ”nyklassisistiska” bassäng som någon gång fylls med vatten, garnerad med Sivert Lindbloms vulgära nyklassistiska urnor. Jag är ledsen, men även dessa japanska körsbärsträd är irriterande kitschiga. Stilenligt så blockeras ju entrén till parken från Hamngatan, och utsikten över Stockholms ström, Kungliga slottet och Söder av slabbrestaurangen ”Thank God it’s Friday” inrymd i ett provisoriskt byggt skjul vilkets tillfälliga bygglov av någon oförklarlig anledning (var natur jag i och för sig har mina starka misstankar om…) har förlängts med årtionde efter årtionde — i väl trettio eller fyrtio år nu..?

Så här års syns knappt något av allt det här då hela skiten från april till oktober är förvandlat till en enda anskrämlig Kiviks marknad där det ena tarvligare och mer illastinkande festivalen avlöser den andra. Säg mig är det någon som skulle kunna tänka sig något sådant i Tuilerierna eller på Place des Vosges, i Boboli-trädgården i Florens eller i Villa Borghese i Rom..?

Efter många års kamp lyckades vi befria oss från Waterfestivalen, denna anskrämlighetens och den nedrigast tänkbara kommersialismen erövringståg som varje augusti våldtog och skövlade vår stad. Säg mig varför tillåts Kungsträdgården, av alla platser, fortfarande fungera som en Waterfestivalens kvarlevande metastas? Jo, jag råkar veta varför: därför att ett bolag vid namn ”Kungsholmens Park & Evenemang AB”, kontrollerat av Stockholms Handelskammare, tillåts att fritt styra över parkens program och utseende.

Att ledningen för Stockholms stad och Stadsbyggnadskontoret tilllåter detta fortgå är bedrövligt. Huvuden borde rulla för detta. Förstår inte dessa representanter för vår stad vad detta område betyder för hela Stockholms atmosfär och image? Jag menar, visst är vi ett gammalt bonnland bara ett sekel avlägset från potatisåkern och så vidare, men måste vi göra oss ännu frängigare än vi är..? För mig är det självklart att förslumningen av Kungsträdgården, och även Norrmalmstorg, är en av anledningarna till att Stockholms innerstads kommersiella centrum på nittiotalet försjöts härifrån, där det borde ligga, till den tidigare anonyma trafikkorsningen Stureplan. Skamligt är ordet…