6 juni, 2016

Försommar i Stockholms Place des Vosges…

Kungsträdgården försommar 2016

När jag för snart jämnt ett år sedan, 12 juni 2015, skrev i Dagens Nyheter om Kungsträdgårdens vårdslösa förfall och råa kommersialisering så fick min text ett genomslag som vida överträffade mina förväntningar. Det var uppenbart att mina iakttagelser och tankar delades av många fast de inte tidigare hade formulerats. Min artikel följdes upp med flera andra. I en paneldiskussion höll ett antal makthavare med mig på så gott som samtliga punkter. Min text har senare citerats vid upprepade tillfällen i olika sammanhang. Det hela har varit så positivt att jag har vågat hoppas på att min artikel skulle kunna bidra till ett uppvaknande och en tillnyktring.

Några sådana tecken har vi dessvärre inte kunnat notera sedan dess. Ack nej, motsatsen råder. Först presenterade staden under skandalösa former de vansinniga planerna på att låta Apple ta över entrén till vad som borde och måste vara det centrala Stockholms viktigaste och mest representativa park. När våren och sommaren sedan kom så visade sig festivalyran i parken mer delirisk än någonsin, Det som skulle ha varit Stockholms motsvarighet till Place des Vosges eller Jardins des Tuileries är och förblir istället en metastas till den anskrämliga Waterfestival som självdog i sina egna spyor för sjutton år sedan. De här bilderna knäppte jag i parken vid en promenad i förra veckan.

Vem är det som bestämmer att vi skall ha Kiviks marknad med polkagrisförsäljning i kungens trädgård — säg mig vem..?

Ladda ned och läs min text om masspsykosen Waterfestivalen när den begav sig i min text ”I begynnelsen var ubåtarna” från min bok ”Sekelskifte i Stockholm” från 2004!

Kungsträdgården försommar 2016
Kungsträdgården försommar 2016 — som vanligt behöver vi ej sväva i tvivelsmål om var avträdet är beläget
Kungsträdgården försommar 2016. Utfodringsläger i den som vanligt torrlagda anskrämliga dammen
Kungsträdgården försommar 2016
Kungsträdgården försommar 2016
Kungsträdgården försommar 2016. Här firar Triumf-glass nya triumfer