Claes Britton
Feel the Light

 

Såsom mänskliga varelser äger vi medfödd rätt till våra drömmar. Det kan låta självklart, men just denna talang är ju ännu egenskap som ytterligare särskiljer oss från de övriga djuren – de arma kräk som skiter i skogen, knullar offentligt och slutar på våra goda tallrikar: förmågan att drömma. Det behöver inte röra sig om några storsinta, avklarade, levnadsvisa visioner och gör det sällan heller. Nej, våra drömmar sänker sig som vi vet oftare till mer jordnära, ja subterränga, diskbänksrealistiska nivåer: drag under hjulen, kuken i fittan, bas över Bosse, bultar i huset, barnbarn till barna, gravvård på graven. Att hålla dessa drömmars lågor flämtande äger tvivelsutan egenvärde. I den karga och ensliga stund då våra drömmar till sist falnar och dör är det väl bara en tidsfråga innan vi också upphör att vara människor, omvandlas till snabbt bleknande minnen och så – ingenting alls.

Problemen börjar i de flesta fall först då dessa våra drömmar någon gång går i uppfyllelse; eller som Truman Capote skriver i sitt högst ofullbordade storverk Answered Prayers – ”romanfresken” som i hans egen dröm skulle bli hans New Yorkska svar på Prousts ”På spaning efter den tid som flytt” men som stannade vid fyra goda kapitel: det är inte de obesvarade utan de besvarade bönerna som är orsak till så mycket elände här på vår jord.

Drömmen om de olympiska sommarspelen i vår huvudstad Stockholm var en sådan där barnslig, primitiv, handfast maskulin dröm. Den kunde ha varit rörande i all sin låglända mänsklighet. Det farliga var dess dimensioner, vilka som så ofta då åldrande män i position drömmer var makroformatets. Den var kort sagt ett sjuhelvetes jättemissfoster till dröm som plötsligt fick sitt eget galna liv och kom att plåga och förvränga vår tidsanda under ett halvt årtionde och lämna fula ärr i vår samhällsorganism. Uppfylld blev den visserligen inte, av det enkla skälet att den var en omöjlig dröm. Blotta ansträngningarna att försöka förverkliga drömmar av sådan skala kan ju dock tyvärr, som historien fortlöpande påminner oss om, få katastrofala konsekvenser och får det alltsom oftast också.

Här sparkar vi nu oss fram genom de sista bråtiga, dammande lämningarna efter denna utdöda mastodontdröm, jag och min käre kamrat och antropologiske assistent Tomas Almgren, en gång i en avlägsen dåtid flyktigt bekant under det gudsförgätna namnet Siawash Horsiar, född i fikonträdets skugga i ett fjärran Teheran, uppryckt och adopterad hit till vår köldknäppta, vindpinade Nord, uppväxt under vedermödor i stenstadens tyngd på krönet av Östermalm, sedemera utkastad i en stormig, prekär, moraliskt roderlös framtid utan inkomst i Skatteskrapans slagskugga på baksidan av Södermalm; numera återbördad till rätt sida av Slussen och återinrättad i en anständig nutid och nyutsprungen medelålder fylld av mening, tro och framtidshopp, med prasslande tjugolappar oftare än ihåligt skramlande mynt i sina fickor.

Ja sannerligen om inte denna vår framtid är ett satan till trolöst luder att någonsin begripa sig på! Ständigt halar hon ur i sitt kladdiga sköte fram de mest nya och bisarra kaniner och småvilt. Nyss var det Tomas som låg där i förtvivlans fosterställning bland sedan åratal ouppackade flyttlådor mitt i snögnistrande juletid, med mig som den trygge fadern klappande sig över de råoljesvarta lockarna, rabblande tröstande fraser om ett ljus i en tunnel som jag själv i ärlighetens namn inte kunde skönja minsta skymt utav. Inte kunde jag då ens i mina drömmar visualisera Tomas av det tidiga nollnolltalets modell: en renskrubbad, drogfri, allmänt jovialisk familjeförsörjare med flickvän, bostadsrätt, självförtroende, tvenne småbarn, fast och samhällsnyttig heltidstjänst vid Fryshuset och, som glasyren på tårtan, enkel sommarstuga medelst friggebod och två genomförda Lidingölopp dinglande under sitt bälte – låt vara med en långsamt men obevekligen expanderande helikopterplatta där uppe på toppen av den numera nedsnaggade huvudskulten.

Sällan hade jag väl ens i mina mörkare fantasier kunnat föreställa mig att det nu istället skulle vara jag själv, och ingen annan, som fann mig här barnlös, rådvill och rädd i den dunkla, snåriga skogen, snubblande mig fram i mitt sökande efter den förlorade rätta vägen, med Tomas i någon slags djävla ny och självpåtagen fadersroll, mässande om att jag ”för helvete får ta och ge mig med den där djävla ruccolan och tryffelpecorinon och adoptera ett barn istället!”. Sådan far, sådan son – så lyder talesättet och även om det kanske ej äger full relevans i vårt fall så låter det ju bra.

Vi har vigt en solblåsig eftermiddag i april efter god och stärkande bricklunch på Fryshuset för att studera några av spåren efter de olympiska lekar som nu av goda skäl aldrig kom gå av stapeln i vår stad. Från ”Frysen” avancerar vi genom industrilandskapet utmed Hammarbykanalens södra strandslänt, bort mot Sickla udde och det som i drömmen var den ultraekologiska OS-byn men som i verkligheten till sist blev, som det står att läsa på en skylt: ”Hammarby Sjöstad – en ny del av Södermalm”. Tomas köper inte det där. ”Fan, snacka om besvärjelse. Om vi säger innerstan tillräckligt många gånger så kanske det blir det, men inte faen kan jag få det här till Söder. Kolla själv där – ’Här öppnar inom kort Max hamburger restaurang’. Där har du Kainsmärket – det slutgiltiga beviset på att det inte är någon djävla innerstad utan en simpel förort. Det är bara att krypa till korset. Snacka om mardrömsetablering för en markägare. Det skiljer väl en halv miljon i fastighetsvärde på andra sidan gränsen. En porrklubb eller Hells Angels som hyresgäster är väl värre, men där går också gränsen …vad som helst annars, men bara inte Max …”

Q
Illustration: Dan Perrin

Jag antar att ”Hammarby Sjöstad” det löjeväckande namnet till trots får betecknas som ett ”trevligt” område. Jag gör mitt bästa för att se etableringen med välvilligt filantropiska ögon istället för med mina gamla vanliga gnällkärringsjack. Just den här årstiden är dock obarmhärtig som strålkastare på all fulhet och taskspeleri: det där hårda aprilljuset som likt röntgenstrålar märker ut varje gruskorn, repa och spottloska, varje millimeters misspass i fogar och skarvar och eftersom detta ändå är en nittiotalsexploatering så talar vi snarare om decimeter – om regelrätt kriminellt byggfusk snarare än grovt slarv. Sjöstad, visst, så kan väl kalla det och nog har byggherrarna mjölkat maximalt ur närheten till den vassomvuxna göl som jag gissar då måste kallas Hammarby sjö samt diverse grävda kanaler med laxtrappa. På motsatta stranden reser sig den halvdecenniet äldre exploateringen Norra Hammarbyhamnen i snarlik funkispastisch – ”som att se in i en spegel”, som Tomas säger.

Hammarby Sjöstad har emellertid en mer ”exklusiv” profil som yttrar sig i att byggnaderna närmast sjöfronten är lägre och till synes inspirerade av lägenhetskomplex i medelprisklass vid Medelhavet. Ju längre från stranden vi vandrar, desto högre och mer anonyma blir dock ”omärkligt” byggnaderna till Tomas förtret, för att upp mot skogsbrynet uppnå den gängse förortskaraktären. Som all nittiotalsarkitektur i Stockholm för området tankarna till barndomens legolåda. ”Du kommer ihåg när man inte hade några fönster kvar så fick man ta en dörr istället”, som Tomas uttrycker det.

Det låter fjärran, men OS-kampanjen drog igång i en tidsålder före IT, då ekologi och kretslopp ännu försvarade sina positioner som den politiska trendens magiska mantran. Den ”ekologiska profilen” var ett av Stockholmskampanjens få trumfkort och OS-byn skulle vara så kretsloppsanpassad att varannan lägenhet skulle bebos av ekorrar. När drömmen om OS blev till grus och Stockholms Stad yrvaken och bakrusig fann sig i besittning av en dyrköpt sumpig udde som man i stridens hetta lovat att exploatera ”i vilket fall som helst, med eller utan OS” så var denna ekologiska profil lika självklart det första som brändes på den bistra ekonomiska verklighetens bål. Några detaljer som minner om drömmens utopiska ”ekostad” är det udda läget, det underdimensionerade antalet parkeringsplatser, en och annan solcell och, mest påtagligt, raderna av konstfullt utformade, grällt olikfärgade soptunnor som centrala dekorativa element på varje gårdsplan.

Över huvud taget så sitter avfallshanteringen i högsätet här i Sickla. Det är hart när omöjligt att undfly bilden av Stockholms rövhål eller, för att uttrycka sig mer verserat, mag- och tarmkanal. Kring horisonten tornar industripenisar från reningsverk, energistationer, slutna system, pumpar, kvarnar och förbränningsanläggningar. Den runda vasskantade sjön, ja träsket snarare, gör inget för att dämpa de rektala associationerna. Man tycker sig nästan höra gaserna från stadsdjurets mödosamma matsmältningsprocess pysa.

”Man får vid gud hoppas att Stockholm inte en dag drabbas av samma oblida öde som Bagdad,” säger Tomas deltagande. ”Då kan du tänka dig att det inte blir nådigt för dem som bor häromkring inte. Å andra sidan så kommer väl barn i det här området aldrig att ha några problem med att förstå det här med ’av jord är du kommen …’ på begravningar. Man beklagar ju ofta att dagens ungdomar inte har samma fina och naturliga förhållande till döden som på medeltiden, men här inpräntas man redan från födseln i insikten om kretsloppets naturliga gång. Ligger vinden bara på från rätt håll så får man nog faen känna lukten också. Den gamla tanken om de där detaljerna var något som man skulle dölja och tala tyst om är inget som omhuldas här inte …”

Inte ens med bästa vilja kan man dock kalla Sickla för ett naturskönt område. En välpryglad remsa oexploaterad mark i form av en skräpig bäckravin skiljer nyproduktionen från Hammarbybacken, byggd på en gammal soptipp – vad annars? – på den plats där den triumfatoriska OS-invigningen i den nya Victoria-arenan var tänkt att avfiras. Hammarby Sjöstad tacklas i flanken hårt av Fredells enorma byggvaruhushangar – ännu ett påtagligt tredimensionellt spår efter den olympiska drömmen. Här ligger också den eleganta tegelskrapa i välbyggd fyrtiotalsfunkis, Asea:s gamla stockholmskontor, som såldes av Wallenbergsfären, OS-kampanjens verkliga vinnare, till ”torskarna” på Stockholms Stad tillsammans med Sickla udde för priset en halv miljard. Byggnaden står till vår förvåning tom, ödslig och förfallen, med flagnande färg, bommade dörrar och trasiga fönsterrutor. Här pågår en lågintensiv byggverksamhet. En bussig jämtlänning i blåkläder berättar att här småningom skall bli studentlägenheter, barnstugor och mer därtill av alltihop. Vi frågar om OS-högkvarteret, som var inrymt högst upp i Wallenbergarnas eleganta representationsvåning. Vår förvåning växer då jämtlänningen berättar att kontoret ännu står kvar så som det lämnats. Nu skall det dock rensas ur redan påföljande dag, men vi får gärna följa med upp och se skiten om vi vill. Själv har vår jämtlänning inga vänliga ord till övers för Stockholms OS-kampanj, då han är av den åsikten att det hela fick oproportionerliga mängder stöd och uppmärksamhet i jämförelse med hans egen arma hembygds sex förtvivlade försök att tigga vinterspelen till Östersund och Åreregionen.

Det är en märklig känsla att träda in i OS-kampanjens högkvarter, som jag vid upprepade tillfällen besökte mitt under brinnande kampanj då alla telefoner ringde, alla skjortärmar var upprullade, slipsknutar lossade och sekreterartjejerna sprang som marskatter mellan rummen med meddelanden, pressklipp och nyheter av ständigt accelererande viktighetsgrad. Det var tider det, då man kände att man levde – då det fanns grabbar som kunde peka med hela handen och stora saker dagligen stod på spel. Kontoret ger intryck av att hela den glada delegationen bara rest sig upp och gått en dag för sex år sedan, vilket också var just vad den gjorde. På en frostad glasvägg i vad som väl var ett sekreterarbås är kampanjen Stockholm 2004:s payoff präglad: Feel the Light. Ett rum är fullstuvat med gulnande broschyrer, planskisser, overheadmaterial, kompendier, matriklar, pressklipp, pärmar och affischer. Vi räddar några av dessa minnesdokument från den slutgiltiga makuleringen. Från hörnsalongen med öppen spis, heltäckande matta och mörkboaserade väggar ser vi ut över Hammarbybacken, Nackareservatet, Hammarby Sjöstad och Fredells, där Freddy Fredell för säkerhets skull även låtit måla sitt namn med säkert femtio meter höga bokstäver på takets parkeringsdäck, kanske ”som skydd mot läskunniga bomber” som Tomas säger. Nu är här tomt, dammigt och ogästvänlig, men Tomas har inga svårigheter att frammana bilden av OS-kontorets ”War Room” mitt i kampanjens stormöga, då grabbarna från dessa panoramafönster ännu med sin inre syn istället blickade ned över de skimrande tinnarna och tornen på Victoria-arenans tak och augustisolens förväntansfulla spel över den splitter nya, bländvita OS-byn där mänskliga praktexemplar i regnbågens alla nyanser rörde sig fritt och umgicks över alla gränser som en enda stor förbrödrad familj bland smattrande vimplar, skuttande ekorrar och glatt blinkande kameraögon från världens alla TV-bolag. ”Jag kan riktigt känna hur de stod här med halvbånge och pekade”, säger han. ”Here will be the OS village and where that house is we will have the four hundred meters …”

Snart sex år har förlupit sedan kampanjen Stockholm 2004 gick sitt abrupta och grymma slut till mötes den där tårarnas bittert blåsiga förhöstnatt i Lausanne sedan den lille schimpansen Samaranch klämt ur sig det enda ordet ”Athens” och allt bara löstes upp i ett tomt och spritångande intet. Efteråt fastslogs i hast några lämpliga förklaringar till nederlaget, varpå man från olika håll inom samhällsetablissemanget bestämde att det hela hur som helst hade varit ”en stor framgång”. Därefter har inte mycket mer alls blivit sagt. Vi förväntas nu tala alltmer sällan om kampanjen. Snart nämns den väl endast någon gång vart tredje år eller så för att sedan diskret falla in bland skuggorna i den totala glömskans kompakta mörker.

Så lätt får Stockholm 2004 inte slinka undan! Jag följde kampanjen från nära håll och under en period från insidan. Det var en skrämmande upplevelse och ett pedagogiskt exempel på hur snabbt, tyst och smärtfritt samhällets lagar, förordningar, demokratiska spärrmekanismer och ekonomiska rationalitet kan sättas ur spel om bara en liten grupp av de rätta männen bestämmer sig för att det gagnar ”saken”. Vi kunde vara tacksamma för att vi levde på nittiotalet och att denna ”sak” endast var något så harmlöst och dumt som en OS-kampanj som officiellt kostade ”oss skattebetalare” etthundrasextio miljoner men vars verkliga kostnader tyvärr översteg två miljarder.


Du har nått slutet av detta utdrag.
Vill du läsa mer?

Claes Britton

Feel the Light

Den otroliga och skrämmande berättelsen om Stockholm vansinniga katastrofkampanj för OS 2004. Först publicerad i Sekelskifte i Stockholm 2004.

Förlag: Albert Bonniers Förlag
Antal sidor: 36
Pris: 15 kr